Kombiwar czy mini-piekarnik – co wybrać?

Mini-piekarnik oraz kombiwar to stosunkowo niewielkie urządzenia kuchenne, dzięki którym można przyrządzić wiele różnych dań. Oba urządzenia mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnego piekarnika. Te dwa urządzenia nieco różnią się między sobą, dlatego przybliżymy je oba. Doradzimy też, na jaki sprzęt warto się zdecydować.

Kombiwar – piecz, grilluj i rozmrażaj przy pomocy jednego urządzenia!

W jaki sposób działa kombiwar? Urządzenie wyposażone jest w szybko nagrzewającą się grzałkę halogenową i wentylator, którego zadaniem jest równomierne rozprowadzanie ciepła. Ta technologia sprawia, że za pomocą kombiwaru można przyrządzić zdrowe dania. Produkty nie tracą swojego smaku ani wartości odżywczych. Pieczenie czy też grillowanie to nie wszystko. Przydatną opcją jest też możliwość rozmrażania posiłków.

Można więc powiedzieć, że kombiwar to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne. Może zastąpić nie tylko tradycyjny piekarnik, ale także grilla i kuchenkę mikrofalową. Są funkcjonalne i kompaktowe, a zatem sprawdzą się w każdej kuchni. Oczywiście na rynku znajdziesz różne modele kombiwarów. Niektóre urządzenia wyposażone są w dodatkowe funkcje, takie jak autoczyszczenie, regulacja temperatury, różne tryby pracy, funkcja opóźnionego startu i inne.

Czy mini-piekarnik może zastąpić tradycyjny piekarnik?

Jeżeli masz niewiele miejsca w kuchni, a jednak zależy ci na możliwości pieczenia potraw, to możesz zdecydować się na mini piekarnik. Działanie tego urządzenia jest bardzo podobne to tradycyjnego piekarnika. Wykorzystywane są bowiem takie same elementy grzejne i technologia przyrządzania potraw.

Z tym że taki piekarnik jest dużo mniejszy, jak też ma mniejszą pojemność. Trzeba zatem pamiętać, że jest to rozwiązanie raczej do przygotowania posiłku na szybko lub dla mniejszej liczby osób. Z drugiej jednak strony dużą zaletą takiego kompaktowego piekarnika jest niskie zużycie energii elektrycznej. Z uwagi na niewielki rozmiar takie piekarniki szybciej się też nagrzewają.

Mini-piekarnik oferuje w zasadzie taki sam wachlarz możliwości jak klasyczny piekarnik. Służy do pieczenia, opiekania, grillowania lub podgrzewania potraw. Na rynku znajdziesz różne modele, z takimi funkcjami jak intuicyjna regulacja temperatury, opóźniony start czy różne programy.

Kombiwar halogenowy czy mini-piekarnik – co wybrać?

Jedno i drugie urządzenia ma swoje zalety i z powodzeniem sprawdzi się w kuchni. Wybór między kombiwarem halogenowym a mini-piekarnikiem to indywidualna decyzja. Bardziej wszechstronnym urządzeniem jest kombiwar halogenowy, który łączy w sobie funkcjonalności kilku sprzętów AGD.

Z kolei mini-piekarnik warto kupić wtedy, gdy zależy ci na mniejszej wersji klasycznego piekarnika. Dzięki kompaktowym rozmiarom zmieści się nawet w małej kuchni. Szybko się nagrzewa i zużywa mniej energii niż tradycyjne urządzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *