Płyta indukcyjna czy płyta ceramiczna? Na co się zdecydować?

Niegdyś najpopularniejszym rozwiązaniem w kuchniach w temacie płyt, były te gazowe. Ich popularność po części wynikała z faktu, że nie bardzo była inna możliwość – wybór był więcej niż ograniczony. Współcześnie jednak jest już dużo większy, a płyty gazowe tracą na rzecz płyt indukcyjnych i ceramicznych. Na którą warto się zdecydować? Każda z nich ma swoje zalety, które warto rozważyć – tylko w ten sposób podejmie się najlepszy dla siebie wybór, a gotowanie i spędzanie czasu w kuchni będzie dużo wygodniejsze i łatwiejsze. Płyty indukcyjne i ceramiczne – czym się różnią? Jakie mają właściwości? Jak podjąć decyzję? Dowiedz się!

  1. Płyty indukcyjne
  2. Płyty ceramiczne
  3. Podsumowanie

Co warto wiedzieć o płytach indukcyjnych?

Niektórym wydaje się, że nie ma większej różnicy między płytą indukcyjną a ceramiczną. To całkiem spory błąd, bo różnią się one dość znacząco w swojej budowie. Dlatego tych dwóch określeń nie można używać jako synonimów – jest to podejście z gruntu niepoprawne. Interesującą ofertę płyt indukcyjnych znajdziesz tutaj: https://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy,rodzaj-plyty!plyta-ceramiczna.bhtml. Płyta indukcyjna działa dzięki cewce indukcyjnej. W dużym uproszczeniu: to właśnie ona odpowiada za wytworzenie energii, która pozwala ogrzać naczynie. Energia ta dostaje się tylko tam, dlatego nawet po długotrwałym użyciu płyta indukcyjna pozostaje chłodna. Przez to uważana jest za bardzo bezpieczną, bo praktycznie niemożliwe jest oparzenie się nią. Jednak żeby wszystko działało bez zarzutów, przede wszystkim potrzebujesz jeszcze odpowiednich naczyń, które będą współpracować z tego rodzaju płytą.

Co warto wiedzieć o płytach ceramicznych?

Płyty ceramiczne są bardzo lubiane i zyskują na popularności z wielu powodów. Nie można jednak pominąć ich wyglądu – ich elegancki dizajn sprawia, że zwracają swoją uwagę. Dlatego też często wybierane są do kuchni, w których liczy się elegancki wygląd, czy nowoczesny styl. Nie znaczy to jednak, że wygląd to jedyne, co mają do zaoferowania.  Płyty ceramiczne są też tańsze od tych indukcyjnych – koszt samej płyty jest dużo mniejszy, dodatkowo nie potrzebujesz do niej specjalnych naczyń, bo płyta ceramiczna funkcjonuje na zupełnie innych zasadach niż płyta indukcyjna.  Płyta ceramiczna działa dzięki grzałkom, które nagrzewają określony obszar – w ten sposób płyta staje się gorąca i umożliwia gotowanie. Nieco dłuższy jest też czas oczekiwania – zanim taka płyta się nagrzeje, może minąć kilka minut. Szeroki wybór płyt ceramicznych znajdziesz tutaj: https://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy,rodzaj-plyty!plyta-indukcyjna.bhtml.

Płyta ceramiczna a indukcyjna – podsumowanie

Każda z płyt – zarówno ta ceramiczna, jak i indukcyjna – ma swoje wady i zalety. Warto jest je rozważyć przed zakupem, by go w późniejszym okresie nie żałować. Płyta ceramiczna to przede wszystkim rozwiązanie bardziej ekonomiczne – nie tylko sama płyta kosztuje mniej, ale też nie potrzebujesz do niej specjalnych garnków i z powodzeniem możesz używać tych, które już masz w domu. Płyta indukcyjna z kolei nagrzewa wyłącznie garnek i nie trzeba czekać na to kilku minut, bo cały proces dzieje się bardzo szybko. Przy tym – nagrzewa się właśnie garnek, nie płyta. Ona pozostaje chłodna, nawet po kilku godzinach ciągłego użycia. Potrzebujesz do niej jednak specjalnych garnków, bo bez nich płyta nie będzie działać prawidłowo. Z kolei ich zakup, choć może wydawać się kosztowny, posłuży ci na wiele lat, a użytkowanie płyty indukcyjnej sprawi, że zmniejszy się pobór energii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *