Przed kupnem kuchenki warto poznać jej zalety i wady oraz sprawdzić możliwości instalacji elektrycznej i gazowej w domu. Może się to okazać kluczowe przy podjęciu decyzji.
Można śmiało powiedzieć, że kuchenka jest bezwzględnie potrzebna w każdym domu. Na jaką się zdecydować, by potem można było ją w miarę tanio eksploatować i łatwo utrzymać w czystości?
Kuchenka gazowa – zalety i wady
To ciągle najpopularniejszy model, jaki można spotkać w wielu kuchniach. Dlaczego? Bo gaz jest stosunkowo niedrogim źródłem ciepła. W porównaniu z elektrycznymi i indukcyjnymi gazówka jest więc tańszym rozwiązaniem. Można na niej gotować i smażyć w każdym rodzaju garnków i patelni. Kuchenka gazowa daje możliwość szybkiej zmiany temperatury. Sprawdzi się też w gospodarstwach domowych, które nie mają solidnej instalacji elektrycznej lub tam, gdzie częste są przerwy w dostawie prądu.
Jakie taka kuchenka ma wady? Przede wszystkim trzeba starannie dbać o instalację gazową – w przeciwnym razie gaz może się ulatniać, co grozi zatruciem lub wybuchem. Palniki cechuje niska wydajność, co oznacza uciekające ciepło i dłuższy czas gotowania. Trudniej też taką kuchenkę doczyścić.
Kuchenka elektryczna – zalety i wady
Taka kuchenka jest tylko nieco droższa od gazowej. Jej działanie opiera się na spiralnych grzałkach lub lampach halogenowych, które w wyniku zasilania prądem przekształcają energię elektryczną na cieplną. Kuchenka taka jest łatwa w obsłudze i bezpieczniejsza niż gazowa.
Po stronie wad należy zaliczyć fakt, że ze względu na wystające elementy grzewcze nie można stosować na niej wszystkich rodzajów garnków. Poważnym minusem jest wysoki koszt eksploatacji takiej kuchenki.
Kuchenka indukcyjna – zalety i wady
Taka kuchenka nagrzewa się równie szybko jak gazowa, a w przeciwieństwie do niej i elektrycznej można tutaj precyzyjnie regulować ilość ciepła potrzebnego do gotowania. Nie ma też praktycznie możliwości oparzenia się podczas korzystania z niej. Nawet po długim gotowaniu płyta indukcyjna szybko się schładza, jest tylko lekko ciepła i można ją dotykać. Poza tym opary tłuszczu powstającego podczas smażenia czy gotowania nie unoszą się nad nią i nie osiadają w całej w kuchni.
Kuchenka indukcyjna ma jednak swoją cenę i do funkcjonowania potrzebuje prądu trójfazowego (siły), co może wiązać się z koniecznością modernizacji instalacji elektrycznej. Poza tym do gotowania i smażenia trzeba używać specjalnych garnków i patelni.
Jak czyścić zabrudzoną kuchenkę?
Gotując, piekąc, smażąc i wykonując inne czynności związane z przygotowaniem posiłków, nie sposób uniknąć wszelkiego rodzaju zabrudzeń. W efekcie kuchenka często nie prezentuje się zbyt estetycznie. Zdecydowanie nie powinniśmy korzystać z noża czy metalowej gąbki w celu usunięcia zaschniętych zabrudzeń. Jeśli już – lepiej użyć specjalnej skrobaczki, która czasami jest dołączana do sprzętu. Kuchenki indukcyjnej czy elektrycznej nie wolno czyścić, kiedy jest jeszcze gorąca, bo nałożony środek będzie się po prostu spalał. Lepiej umyć je delikatną gąbką lub szmatką namoczonymi w wodzie z płynem do naczyń.
W przypadku kuchenki gazowej czyścimy nie tylko jej płytę, ale także ruszt, na którym zazwyczaj osiada bardzo dużo tłuszczu i zasycha wiele innych zabrudzeń. Palniki i płytę można spryskać wodą z octem lub umyć sodą oczyszczoną. Na końcu całość warto wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem lub szmatką.
Bez względu na rodzaj kuchenki, warto ją czyścić tak długo, aż pozbędziemy się wszelkich zabrudzeń, które sprzyjają rozwojowi różnych bakterii. Jeśli jednak nie mamy na to czasu lub zależy nam na tym, aby raz na jakiś czas kuchenka była kompleksowo odszorowana, wówczas możemy wesprzeć się pomocą domową. Taka osoba nie tylko pomoże nam doprowadzić do czystości kuchenkę, ale może także zająć się innymi pracami w mieszkaniu. Po wpisaniu do wyszukiwarki hasła np. sprzątanie w Poznaniu znajdziemy wiele ofert w tym zakresie.