Jak wybrać odpowiednią lodówkę? Zbiór porad

Nie od dzisiaj wiadomo, że sercem każdego domu jest kuchnia, a w niej odpowiednio dobrana do naszych potrzeb lodówka. Powinna nie tylko posiadać optymalne rozmiary, ale również być funkcjonalna i zapewniać długą świeżość przechowywanych w niej produktów. Jak wybrać odpowiednią lodówkę? Zanim udamy się do sklepu, warto zapoznać się z poniższymi poradami.

Chłodziarko-zamrażarki, chłodziarki, side by side – poznaj różnicę

W sklepach znajdziemy szeroki wybór lodówek o różnych rozmiarach. W zależności od ich funkcjonalności, lodówki można podzielić na 3 główne typy:

  • Chłodziarka – służy do przechowywania żywności w temperaturze mniej więcej 2-8 stopni. Jej znakiem rozpoznawczym jest to, że nie posiada zamrażalnika, jeżeli więc chcemy mrozić żywność, w tym wypadku konieczny jest zakup osobnej zamrażarki. Samodzielna chłodziarka doskonale sprawdza się w lokalach gastronomicznych lub też w domach zamieszkiwanych przez duże rodziny, które potrzebują wyjątkowo dużo miejsca do przechowywania jedzenia. Oczywiście na rynku znajdziemy również małe chłodziarki, z wbudowaną niewielką komorą chłodzącą, która jednak ze względu na osiągane temperatury umożliwia jedynie krótkotrwałe przechowywane mrożonek.
  • Chłodziarko-zamrażarka – to obecnie najpopularniejszy wybór, jeśli chodzi o lodówki. W stosunkowo przystępnej cenie otrzymujemy uniwersalny produkt. Chłodziarko-zamrażarka posiada dwie osobne komory, każdą z osobnymi drzwiczkami, jedną do przechowywania żywności w warunkach chłodniczych, drugą do przechowywania mrożonek w temperaturze poniżej 0 stopni. W zależności od tego, jakie są wymiary lodówki, zamrażalnik może być zlokalizowany na górze lub na dole urządzenia. Taka lodówka z zamrażarką może osiągać wysokość nawet dwóch metrów, dzięki czemu pomimo faktu, iż jest to wąska lodówka, posiada wystarczającą ilość miejsca do przechowywania.
  • Side by side – to chłodziarko-zamrażarka z drzwiami otwieranymi skrzydłowo, gdzie komory są podzielone w pionie, a nie jak w przypadku standardowych lodówek jednodrzwiowych –poziomo. Lodówka side by side jest zdecydowanie szersza od standardowych modeli chłodziarko-zamrażarek. Dzięki temu zyskujemy znaczą przestrzeń przeznaczoną do przechowywania żywności. Należy jednak pamiętać, że nie w każdej kuchni znajdziemy odpowiednio dużo miejsca na jej ulokowanie. W większości przypadków drzwiczki są różnej szerokości, przy czym węższe skrywają zamrażarkę, a szersze chłodziarkę, które oddzielone są pionową ścianką.

Zobacz także: Chłodzenie i zamrażanie

Chłodziarko-zamrażarka z górną czy dolną zamrażarką?

Wybierając między lodówką z zamrażalnikiem u góry lub u dołu, warto wziąć pod uwagę między innymi to, z której funkcji częściej zamierzamy korzystać. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na rozmiary i pojemność sprzętu, a także nasze predyspozycje fizyczne i przestrzeń w mieszkaniu.

Najpopularniejszym rozwiązaniem są chłodziarko-zamrażarki z dolnym zamrażalnikiem, który charakteryzuje się stosunkowo dużą pojemnością, często nawet do 150 litrów. Pozwalają one także na łatwy dostęp do chłodziarki, a więc części, która użytkowana jest przez nas wielokrotnie każdego dnia. Są więc one doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla kilkuosobowych gospodarstw domowych, ale również osób, które mają problem z częstym schylaniem się, a rzadko mrożą żywność.

Lodówka z zamrażarką w górnej części to rozwiązanie charakteryzujące się nie tylko mniejszą pojemnością zamrażalnika, ale również ogólnie mniejszymi wymiarami. Są więc one wybierane przede wszystkim przez osoby samotne lub pary, a także te mieszkające w lokalach, w których kuchnia jest niewielkich rozmiarów. Takie rozwiązanie jest też korzystne dla osób, które rzadko mrożą żywność i wolą, by większość urządzenia stanowiła komora chłodnicza.

Wolnostojąca czy pod zabudowę? Jaką wybrać?

To częsty dylemat osób, które są na etapie urządzania swojej wymarzonej kuchni. Każde z tych rozwiązań ma bowiem swoje wady i zalety.

Lodówka wolnostojąca to z pewnością gwarancja szerokiego wyboru typów i rozmiarów, które można dopasować do swoich indywidualnych oczekiwań. Na rynku dostępne są modele nie tylko inox czy białe, ale również lodówka czarna, czerwona czy niebieska. Mimo to zdarza się, że trudno znaleźć model, który będzie nie tylko funkcjonalny, ale również wpasowywał się do wystroju całego pomieszczenia. Zaletą lodówki wolnostojącej jest fakt, iż może stanąć praktycznie w dowolnym miejscu w kuchni, uwzględniając oczywiście aspekty montażowe, takie jak np. sąsiedztwo urządzeń generujących ciepło czy odległość od ściany, niezbędna do zapewnienia odpowiedniej wentylacji. Z pewnością wymaga ona także większej troski o pielęgnację drzwi, które jednak często mogą być wyposażone w dodatkowe udogodnienia, jak np. podajnik lodu czy wody.

Lodówka do zabudowy z kolei to rozwiązanie idealne w sytuacji, kiedy zależy nam na spójnym ciągu meblowym, który nie będzie zakłócał designu kuchni, np. gdy mamy salon połączony z aneksem kuchennym. Wbrew pozorom, wbudowana lodówka również może posiadać liczne udogodnienia, jak np. kostkarkę (choć większość z nich będzie ukryta wewnątrz). Głównym minusem lodówek do zabudowy jest fakt, iż wyboru trzeba dokonać jeszcze na etapie zamawiania mebli, tak by były one dostosowane do konstrukcji umożliwiającej właściwe obudowanie urządzenia. Zagwarantuje to nam m.in. odpowiednią wentylację. Co ciekawe, wpłynie także na pojemność, jaką posiada lodówka. Wymiary wewnętrzne będą bowiem w tym przypadku zawsze mniejsze niż w modelach wolnostojących. Ze względu na konieczność dostosowania do zabudowy meblowej, tego typu chłodziarko-zamrażarka zawsze będzie stanowiła droższe rozwiązanie niż lodówka wolnostojąca. Decydując się na lodówkę do zabudowy, należy również mieć na uwadze fakt, iż w razie konieczności jej wymiany, będziemy mogli wybierać wyłącznie z pośród modeli o tych samych gabarytach.

Szeroka lodówka – najlepszy wybór dla dużej rodziny

W przypadku wieloosobowej rodziny, która potrzebuje sporo przestrzeni do przechowywania żywności, mała lodówka czy chłodziarko-zamrażarka nie będą dobrym pomysłem. By uniknąć codziennych wizyt w sklepie, warto znaleźć w swojej kuchni miejsce na szeroką lodówkę, np. side by side. Szerokie lodówki mają dużą pojemność zarówno w części chłodzącej, jak i zamrażarce, przez co pozwalają np. na wygodne przechowywanie owoców czy warzyw sezonowych, zapewniających zdrowe, odpowiednio zbilansowane posiłki każdego dnia. Jeżeli jednak w naszej kuchni nie ma miejsca na szeroką lodówkę, warto wybrać jak najwyższą klasyczną chłodziarko-zamrażarkę, dzięki czemu również zyskamy dodatkową przestrzeń wewnątrz urządzenia.

Zachowaj świeżość owoców i warzyw z odpowiednio dobraną chłodziarką

W dzisiejszych czasach dużą uwagę przykładamy do odpowiednio zbilansowanej diety, bogatej w owoce i warzywa. By produkty długo zachowywały świeżość, warto wybrać lodówkę, która posiada system No Frost (szron i lód nie gromadzą się na ścianach urządzenia). Wielu producentów wprowadziło również do swoich produktów dodatkowe udogodnienia, przedłużające trwałość przechowywanych w nich produktów, jak np. system VitaFresh w lodówkach marki Bosch. Specjalna, odpowiednich rozmiarów komora dla warzyw i owoców zapewnia w tym wypadku odpowiednią wilgotność, dzięki czemu zachowują one świeżość nawet dwa razy dłużej niż w standardowych modelach.

Jak wybrać odpowiednią lodówkę? Zbiór porad
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *